party hatlock closedfile archivearrow downlocationDLG bronzeloading lighttraineeassortmentsad outlineemailcooking potfaceweatherfile pdfofferallergensmedalexcellentvoucherpintrashclose lgstar 10plus circleplus minusplus minusonline shoppinterestnot frozensmart homesort upstar 1staryoutube invertedfile imageingredientsclosepoultryeyerespond arrowbagthree dashesapplystar 9plusprintimagepackagehome connectuservideochevron leftovennutritionnovitasoupDLG silberreliablequick cookingmagalogkununupdfrecipegrillstar filledcarpresentoven ventilatorstar 6media pauseborder radiuslog inacademyfruit traditiontriangle rightprofileinformationgearsmile outlinespeechlessuploadheadlinecrosshairtaste guaranteeennerapandangerfishpreloader graysmilechevron upstar 5button playmorestar 3minus circleupload cloudlactose freeair fryerfile videoquestionDLG goldloadingno glutenstar 8star 2speech bubblexingmicrowavemenustar 4shopping cart emptyminusnutritional valuesdessertfilemultiple personsoven inductionmapeismann PLUScheck circle strokeproduct statuseye slashfilterdeliverysadenjoyfile audioinstagramxmasswap verticalcheckpercentsnowflakenieuwlog outaround the clockappplatestar 0new customerasc fishcashbacknewcredit carddeep fryworld mapbabyno palm oilicecreamshopping cart filledlinkshopping cart addshopfat freemeatlesswash updownload cloudarrow upmessagemenu closemenu closefile wordarrow leftphone callscheduling hometoastersaleyoutubereduced sugarvegetariansort inactivewater bathwhatsappchevron bottomvegancopyeurobioinvalid crimsonvegetablesreduced fatfacebookfile altexclusivepencilsharepotatoesoven heat top and bottomvalid green leafchevron bottom vista whitesugar freemeatstar 7downloaderrortext blocktwitterinvalid bittersweetheart outlinechevron rightmsc fishreceiptcakesort downprofessionaldefrostarrow rightspeechless outlinefotogluten freesmart phonenot availablevalid green atlantissortsearchtwo colorscalendarheart Skip to main content
  • Home delivery van vriesversproducten

  • 800.000 tevreden klanten

  • Heerlijke gerechten zonder toevoegingen

Bestel als nieuwe klant
Terug naar het overzicht

Wat is het verschil tussen vruchtenijs, sorbetijs en roomijs?

Op een warme dag hebben we allemaal wel zin in een lekker ijsje. Of dit nou een vruchtenijsje is, een heerlijke bol sorbetijs of het lekkerste roomijs, dat maakt niet uit. Maar wat is nou eigenlijk het verschil?

Duizenden jaren geleden maakten de oude Chinezen en Grieken al een koude verfrissing, die ze ijs konden noemen. Het was meestal natuurlijk ijs van bevroren water of sneeuw vermengd met fruit, specerijen, honing of wijn. Het resultaat was vergelijkbaar met de hedendaagse sorbet en had een vrij zachte consistentie.

Het waren de Italianen

Rond de 17e eeuw waren het de Italianen die het ijs hebben ontwikkeld zoals we het nu kennen. De productie van het ijs was echter zeer gecompliceerd en duur. Pas rond 1950 werden er technische apparaten ontwikkeld waarmee ijs gemaakt kon worden waarmee het de moeite werd om op grote schaal te gaan produceren.

Onderscheid

Maar wat is het verschil tussen de vele termen zoals vruchtenijs, sorbetijs en roomijs? Afhankelijk van welke ingrediënten in welke verhouding zijn opgenomen, zijn ze het eens geworden over de verschillende namen.

Vruchtenijs

Dit ijs moet op zijn minst een vruchtgehalte van 20% hebben. Alleen met zure vruchten bereik je 10%, omdat het ijs anders moeilijk te eten zou zijn. Het telt de totale hoeveelheid fruit die kan worden gebruikt voor verwerking.

IJs

Minstens 10% melkvet is hier opgenomen. IJs wordt vaak industrieel geproduceerd en daarom in grote hoeveelheden, maar is ook erg populair in de handel in traditionele ijssalons.

Roomijs

Het roomijs moet minstens 50% melk en een bepaalde hoeveelheid eieren bevatten. Er wordt geen extra water toegevoegd. Daarom krijgt het een zeer romige consistentie.

Sorbet

Met een minimum van 25% fruit (15% voor citrusvruchten) en minder zoetheid, blijft sorbet zachter in bevroren toestand. In principe is het een half bevroren vruchtenijs. Het bevat geen melkbestanddelen.