Vragen en antwoorden over diepvriesproducten

Er bestaan veel vragen en mythes rondom het onderwerp diepvries. Hier vindt u de meest gestelde vragen over diepvriesproducten met antwoorden...


Diepvriesproducten worden vaak vergeleken met verse bereide gerechten. Met een productaanbod van bijna 350 producten bij eismann die alleen diepgevroren zijn kan deze vergelijking niet worden toegepast. Veel vragen van consumenten, rondom diepvries, zijn niet beantwoord of er zijn mythes rond dit onderwerp. Er is een cruciaal verschil tussen bevriezen in huis en professioneel invriezen - schokbevriezing. Hier zijn enkele vragen en antwoorden rond het onderwerp diepvriesvoedsel - beantwoordt door de Duitse instituut voor bevroren voedsel.

 

Hoe zorgen fabrikanten voor de hoge kwaliteit van hun diepvriesproducten?

 

In feite worden alleen voedingsmiddelen van hoge kwaliteit gebruikt en deze worden in zeer korte tijd op zeer lage temperaturen bewaard door middel van invriezen. Bovendien moeten de grondstoffen precies voldoen aan de eisen van de fabrikanten van diepvriesproducten, zodat bijvoorbeeld de teelt van groenten gecontroleerd wordt door continue kwaliteitsinspecties en de oogst slechts een paar uur voor de verdere verwerking begint. Vis wordt meestal nog aan boord van de visboot diepgevroren. De strikte kwaliteitsborgingscriteria gelden ook gedurende het gehele productieproces voor de verpakking, opslag en distributie van de producten.

 

Wat gebeurt er met de vitamines en voedingsstoffen in diepvriesproducten?

 

Het is beslist een voordeel van diepvriesproducten dat de versheid wordt behouden gedurende vele maanden. De producten worden direct na de oogst, de vangst, of verwerking van de fabrikant ingevroren door middel van shockfreeze. Het resultaat hiervan is dat de hoge kwaliteit, de voedingsstoffen, de smaak en het genot voor een langere periode worden behouden. In vergelijking: verse boontjes die in de koelkast bewaard worden hebben na een week nog maar een gehalte van 40% aan vitamine C, terwijl de bevroren boontjes na een jaar nog steeds een gehalte hebben van 80% aan vitamine C. Nóg ingrijpender is het vitamineverlies van het bewaren van boontjes op kamertemperatuur. Hierbij hebben de boontjes na slechts vier dagen nog maar een gehalte van 20% aan vitamine C. 

 

Wat wordt bedoeld met diepvriesketen?

 

Een diepvriesketen is een complete link tussen de productie van de diepvriesproducten en de gebruikers. Een naleving van de noodzakelijke temperaturen binnen de diepvriesketen is daarbij een doorslaggevende factor om de kwaliteit te behouden. Hierin is bepaald dat de producten niet boven de -18 graden Celsius mogen uitkomen. Hierbij zijn kortstondige fluctuaties van maximaal 3 graden toegestaan. De diepvriesketen begint meteen na het shock bevriezen van de producten van de fabrikanten. In deze temperaturen in de diepvriesketen wordt de kwaliteit van de producten optimaal bewaard. Ook bij transport van de producten wordt aan deze temperaturen gehouden door middel van gekoelde en geïsoleerde voertuigen en/of containers. 

 

Waarom zijn bevroren erwten zo intens groen?

 

Diepgevroren groenten, zoals erwten en boontjes, zijn intenser groen in vergelijking met de verse groenten in de supermarkt. Dit komt doordat de diepgevroren groenten eerst worden geblancheerd voordat ze worden ingevroren. Blancheren houdt in dat de groenten kort worden gekookt of gestoomd en daarna worden afgekoeld in (ijs)koud water. Daaropvolgend worden de groenten ingevroren. Door de hitte van het blancheren wordt de natuurlijke groene kleurstof in deze groenten versterkt en daarna geconserveerd door middel van het invriezen. Het korte blancheren van de groenten zorgt voor een optimaal resultaat en zorgt er ook voor dat de kwaliteit wordt behouden. Daarnaast wordt het aantal bacteriën sterk verminderd en worden de voedingsstoffen het best bewaard.

 

Hoe kunnen de producten thuis worden bewaard?

 

Opbergvakken voor diepvriesproducten in koelkasten/diepvriezers zijn gemarkeerd met sterren volgens de te bereiken temperaturen:

 

* minstens -6 graden Celsius

 

** minstens -12 graden Celsius

 

*** minstens -18 graden Celsius

 

 

**** minstens -18 graden Celsius en kouder

 

De bewaartijden van diepvriesproducten variëren afhankelijk van het product. Hier moeten de instructies van de fabrikant op de verpakking in acht worden genomen.