Handige invriestips voor restjes

We hebben het allemaal: kleine restjes eten. De vriezer ligt er vaak vol mee. Maar er zijn eenvoudige tips om deze restjes snel, overzichtelijk en milieuvriendelijk zelf in te vriezen.


In glas invriezen

Heeft u nog een klein beetje in de verpakking zitten en hierdoor overal in de vriezer losse verpakkingen met nog maar een klein beetje eten? Bijvoorbeeld restjes groenten en fruit zijn zeer geschikt om in glas in te vriezen. Nu zou u wellicht denken: in glas? Gaat dan niet kapot? Als u op twee essentiële punten let, is invriezen in glas geen probleem. Bijkomend voordeel: het is milieuvriendelijker dan diepvrieszakjes of plastic bakjes.

Dikwandige glazen potten met een brede opening zijn zeer geschikt om eten mee in te vriezen. Kies voor dikke, robuuste, dikwandige glazen potten met een brede opening zodat voedsel er makkelijk in en uit kan. Perfect hiervoor zijn bijvoorbeeld lege jam- of honingpotjes. Om barsten te voorkomen is het belangrijk dat u het glas maximaal met 3/4 vult. Wanneer het glas niet helemaal vol zit, kan eventueel aanwezig vocht uitzetten zonder dat het glas breekt. 

Invriezen in ijsblokjesvormen

1. Heeft u nog kleine restjes wijn of champagne over? Dat is natuurlijk zonde om weg te gooien. Deze restjes wijn zijn uiterst geschikt om in te vriezen in ijsblokjesvormen. Deze ijsblokjes kunt u vervolgens gebruiken wanneer u een fruitpunch of sangria maakt. Zo verkoelt u de drankjes zonder deze te verdunnen met water. Ook tovert u met deze wijn- of champagne-ijsblokjes, samen met bevroren fruit, snel een heerlijk zomers drankje tevoorschijn. Of verfijn heerlijke sauzen met blokjes rode wijn, zonder daar een hele nieuw fles voor te moeten openen!

2. Citroensap is ook zeer geschikt om in te vriezen in blokjes. De houdbaarheid wordt hiermee verlengd en u hoeft niet telkens nieuwe citroenen te kopen.

3. Perfect voor de zomer: bevries siroop gemaakt van citrusvruchten en suiker. Ontdooi en meng met water voor een smakelijke verkoelende limonade.

4. Ook rauw koekjesdeeg kan ingevroren worden. Enkel even uit de vriezer halen en afbakken als u spontaan zin heeft in koekjes.

5. Koffieresten weggooien? Mooi niet! Vries de koffie in om het vervolgens te gebruiken voor een ijskoffie!

6. Zelfs eieren kunnen ingevroren worden. Soms heeft u voor een recept alleen het eigeel of juist het eiwit nodig en wordt het andere weggegooid, dat is natuurlijk zonde. Vries het in en het kan de volgende keer weer gebruikt worden. Voor het invriezen van eieren moet het eigeel en eiwit gescheiden worden.