Eet u ook regenbogen?

Groenten en fruit zijn gezond - dat weet iedereen! U zou dagelijks vijf porties moeten eten. Maar wist u dat niet alleen de hoeveelheid van belang is, maar ook de kleur?


De vuistregel van de voedingsdeskundige is: eet elke week een regenboog! Dit betekent dat er verschillende soorten groenten en fruit op tafel moeten komen en dat u idealiter het hele kleurenspectrum moet eten. Afhankelijk van de kleur bevatten fruit en groenten verschillende voedingswaarden. Wanneer alle kleuren worden gegeten, zorgt dit voor een gebalanceerde mix van de waardevolle stoffen die de groenten en fruit bevatten. Kleurrijk eten zorgt niet alleen voor een visuele variatie op het bord, maar draagt ook bij aan een uitgebalanceerd eetpatroon.

 

Wit

 

Witte levensmiddelen zijn misschien kleurloos, maar zeker niet smakeloos. Daarnaast zitten ze vaak vol met vitamines en mineralen. Vooral knoflook zou elke dag op het bord moeten liggen. Dit omdat knoflook een bron van vitamines en mineralen is, maar weinig calorieën bevat.

 

Blauw en paars

 

Blauwe en paarse groenten en fruit danken hun kleur voornamelijk aan anthocyanen. Anthocyanen zijn kleurstoffen die in de planten voorkomen. Zo geven deze stoffen ook de kleur aan blauwe bessen. Blauwe bessen hebben naast de intense kleur, ook een hoog gehalte aan vitamine C. Vitamine C draagt bij aan een normale mentale functie.

 

Rood

 

Lycopeen is een stof die veel voorkomt in groenten en fruit en is nuttig voor het kleuren van de rode kleur. Zo dankt ook de tomaat haar rode kleur. Ook de aardbei bevat deze stof, maar daarnaast is de aardbei ook een bron van mangaan. Mangaan draagt bij aan het behoud van de botten.

 

Geel en oranje

 

Gele groenten en fruit danken hun kleur aan carotenoïden die in deze groenten en vruchten voorkomen. Naast dat de mango deze stof bevat, bevat het ook veel vitamine A. Vitamine A zorgt voor een normale werking van het immuunsysteem.

 

Groen

 

Zonder de stof cholorofyl, de kleurstof die zorgt voor de groene kleur, kunnen we niet ademen. Cholorofyl deelt namelijk mee aan de fotosynthese bij zuurstofproductie. Naast dat spruitjes deze stof bevat, zijn ze een bron van vitamine B6. Vitamine B6 zorgt voor een normale werking van het zenuwstelsel.