Coole kwaliteit


Voor wie graag en vaak kookt, is het handig om een voorraad in huis te hebben aan bevroren voedsel. Zo kunt u eenvoudig een (warme) maaltijd bereiden zonder dat eerst nog de inkopen gedaan moeten worden. En daarnaast bent u altijd voorbereid op onverwachte gasten. Wanneer er gewerkt wordt met bevroren voedsel, zijn er voor amateurkoks een aantal zaken waarmee rekening gehouden moet worden.

 

Diepvriesketen niet doorbreken 

 

De belangrijkste aanbeveling: ingevroren voedsel moet altijd worden bewaard bij een temperatuur van minimaal -18 graden Celsius. Daarnaast moet het opnieuw invriezen nadat het al is ontdooid zoveel mogelijk worden vermeden. Zo kan de weg terug van de supermarkt naar huis lang zijn waardoor producten al (licht) ontdooien. Ook kunnen er onvoorziene omstandigheden plaatsvinden waardoor het langer duurt voordat de producten thuis in de vriezer liggen. Wanneer dit gebeurt, gaat de kwaliteit, van bijvoorbeeld vis, erg snel achteruit. Het is daarom belangrijk dat de diepvriesketen niet wordt onderbroken. Bij eismann worden de producten tot aan de vriezer geleverd. Hierdoor wordt de keten niet onderbroken en krijgt u altijd de beste kwaliteit. Ook is het belangrijk om de diepvries zo vol mogelijk te houden, dit vermindert het stroomverbruik en verlengt de houdbaarheid van de producten. 

 

Direct in de pan

 

Bij de bereiding hangt veel van het product af. Veel gerechten zoals pizza of bereide gerechten kunnen direct zonder ontdooien bereid worden. In het geval van groenten moet er altijd gehandeld worden zodat de waardevolle voedingswaarden en vitamines behouden worden. Groenten kunnen het best zo kort mogelijk worden gekookt, erg heet en met weinig water. Met vlees, vis en gevogelte moet u geduldig zijn. Deze producten moeten enkele uren in de koelkast worden ontdooid. In de koelkast ontdooien is hygiënischer en het behoudt de kwaliteit.

 

Op de goede manier ontdooien

 

Het wordt aanbevolen om de vriezer 2-3 keer per jaar te ontdooien. De ijsvorming in de vriezer kan ervoor zorgen dat de vriezer na loop van tijd minder koelt. Wanneer u de vriezer gaat ontdooien, moeten de producten elders worden opgeslagen waar het koud genoeg is. Dit kan in een andere vriezer of in een koelbox met koelelementen. Zet de vriezer uit en zet een kom met kokend water in de vriezer. Dit zorgt ervoor dat het ijs sneller smelt. U kunt wachten tot alles is ontdooid en het water verwijderen of u gebruikt een plastic schraper om het ijs los te krabben. Verwijder al het water en maak de vriezer goed schoon. Zorg er voor dat de vriezer goed droog is voordat u deze weer aanzet. Daarna kunt u de producten weer terug leggen.