Alles over de asperge

Het aspergeseizoen is begonnen en speciaal daarom hebben we een aantal vragen over asperges voor u beantwoordt. Hierdoor wordt u een echte aspergekenner...


Het aspergeseizoen is begonnen en speciaal daarom hebben we een aantal vragen over asperges voor u beantwoordt. Hierdoor wordt u een echte aspergekenner.

 

Waar komen asperges vandaan?

 

Volgens eerste berichten werd de asperge 250.000 jaar geleden voor het eerst in de Oudheid door de Grieken gebruikt. Alleen werden de asperges toen gebruikt als medicijn: asperges zouden een pijnstillend effect hebben. De Romeinen ontdekten enige tijd later dat asperges ook als consumptie gebruikt konden worden.

 

Waarom is het aspergeseizoen zo kort?

 

De asperge is een vaste plant en wordt niet elk jaar opnieuw geplant omdat de aspergeplant tot 10 jaar lang geoogst kunnen worden. De asperges die geschikt zijn voor consumptie zijn alleen de scheuten van de hele aspergeplant. De aspergeoogst begint normaal halverwege april en duurt traditioneel tot 24 juni. Dan is de oogst klaar en krijgen de aspergeplanten weer voldoende tijd om zich klaar te maken en de scheuten te laten groeien voor het komende jaar. 

 

Waar worden de asperges geplant?

 

In Nederland worden steeds meer asperges geteeld. Sinds de 19e eeuw is dit op steeds grotere schaal. Het oudste nog bestaande gebied waar asperges worden geteeld is Bergen op Zoom, maar het belangrijkste productiegebied in Nederland is Noord-Limburg. Maar ook in andere delen van Nederland worden asperges geteeld. Een groot deel van de oogst gaat naar Duitsland. 

 

Zijn asperges gezond?

 

Jazeker! Asperges zijn erg gezond. Ze bevatten namelijk erg veel vitamines (o.a. vitamine A, C, K, B en E) en mineralen (o.a.  kalium, calcium, magnesium, ijzer, mangaan en zink). Daarnaast zijn asperges vochtafdrijvend waardoor ze erg goed zijn voor de nieren. Daarnaast bevatten asperges nauwelijks calorieën en daardoor ook nog goed voor de lijn. Overigens, waar de vreemde geur van urine in het toilet na het eten van asperges nog steeds niet volledig wordt begrepen, wordt aangenomen dat het komt door de degradatieproducten van asparaginezuren in de asperges. By the way: slechts ongeveer de helft van de mensen worden "beïnvloed" door deze geuren.

 

Alleen in het seizoen verkrijgbaar, schoonmaken en schillen... Geldt dat ook voor de asperges van eismann? 

 

eismann biedt asperges met alleen voordelen. Zo kunt u het hele jaar door bij eismann asperges verkrijgen. U hoeft dus niet te wachten tot het aspergeseizoen om het witte goud te kunnen eten. Genieten van onze topkwaliteit kunt u het hele jaar. Daarnaast hoeft u onze asperges niet te wassen en te boenen. U hoeft ze zelfs niet eens te schillen! Dit is allemaal voor u gedaan. Hiermee bespaart u veel tijd én heeft u geen afval. De asperges zijn direct klaar voor bereiding en kunnen meteen uit de vriezer in het kokende water. Snel en zonder gedoe genieten van de volle smaak van asperges!